Ημ/νία: 12/10/2016

Εισαγωγές Χοιρινού κρέατος στην Κίνα

Εισαγωγές Χοιρινού κρέατος στην Κίνα

Η Κίνα βάζει τέλος μετά από 17 χρόνια στην απαγόρευση εισαγωγών χοιρινού κρέατος από την Ιταλία με σκοπό την ισορροπία στον τομέα του διεθνούς εμπορίου.




Η Κίνα φαίνεται ότι έχει αποφασίσει να αλλάξει στάση σε κάποια από τα εμπορικά μέτωπα που διατηρούσε για χρόνια με άλλες χώρες που εξάγουν κρέας. Ετσι, λίγο μετά την άρση της απαγόρευσης εισαγωγών βόειου κρέατος από τις ΗΠΑ μετά από 13 χρόνια αποκλεισμού, αποφάσισε να άρει και τη 17χρονη απαγόρευση εισαγωγών ιταλικού χοιρινού, η οποία είχε ξεκινήσει από το 1999 εξαιτίας ανησυχιών για τη φυσαλιδώδη νόσο των χοίρων.

Την κινεζική απόφαση χαιρέτισε ο Ιταλός υπουργός Γεωργίας Μαουρίτσιο Μαρτίνα χαρακτηρίζοντάς την μια «πολύ σημαντική κατάληξη» που θα δώσει ώθηση στο αξίας 350 εκατ. ευρώ εξαγωγικό εμπόριο με την Κίνα.

Η συμφωνία ήρθε ύστερα από μήνες διαπραγμάτευσης με τις αρμόδιες κινεζικές Αρχές. Η από κοινού εντατική προσπάθεια του Υπουργείου Γεωργίας, του Υπουργείου Υγείας και της ιταλικής πρεσβείας στην Κίνα, βοήθησε να πεισθούν οι κινεζικές Αρχές ότι η Ιταλία είναι απαλλαγμένη από τη νόσο κι έτσι ανοίγει ο δρόμος για τον βορρά της Ιταλίας (που «ευθύνεται» για το 80% της ιταλικής παραγωγής χοιρινού κρέατος) να αρχίσει να εξάγει νωπό και κατεψυγμένο χοιρινό στην τεράστια κινεζική αγορά.

Για την Κίνα η άρση της απαγόρευσης έρχεται σε μια στιγμή που η χώρα ψάχνει πολλές διαφορετικές πηγές προμήθειας. Επειδή πάντως οι ανάγκες της σε χοιρινό κρέας είναι αυξανόμενες, η ιταλική πρόσβαση στην αγορά της δεν είναι πιθανό να επηρεάσει άλλους βασικούς Ευρωπαίους εξαγωγείς όπως η Δανία, η Γερμανία και η Ισπανία.

Εμπορικοί αναλυτές πάντως σημειώνουν ότι η εξέλιξη αυτή δεν θα δείξει βραχυπρόθεσμα κάποια σημαντική αλλαγή για την Ιταλία, καθώς οι τιμές της στο χοιρινό είναι υψηλότερες από ό,τι σε άλλες βασικές εξαγωγικές χώρες όπως η Γερμανία.

Επιπλέον, «οι ιταλικές εξαγωγές χοιρινού στο Χονγκ Κονγκ μειώθηκαν το 2015, σε σύγκριση με τα προηγούμενα έτη. Αυτό δείχνει ότι το ιταλικό χοιρινό δεν είναι τόσο ανταγωνιστικό. Αλλά καθώς οι Κινέζοι εισαγωγείς προσπαθούν να διαφοροποιήσουν τις πηγές εισαγωγών για να διευρύνουν τους προμηθευτές και οι τιμές του κινεζικού χοιρινού παραμένουν υψηλές, αυτή είναι μια καλή στιγμή για τους Ιταλούς εξαγωγείς να αρπάξουν την ευκαιρία της πρόσβασης στην κινεζική αγορά» λέει χαρακτηριστικά στέλεχος της Rabobank.


Πηγή: globalmeatnews.com
Share this:
Πηγή: