Ημ/νία: 16/09/2015

Είναι ασφαλή τα γενετικώς τροποποιημένα τρόφιμα;

Είναι ασφαλή τα γενετικώς τροποποιημένα τρόφιμα;

Από τη μία πλευρά , το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Επιστημόνων για την Κοινωνική και Περιβαλλοντική Ευθύνη έχει απορρίψει τους ισχυρισμούς ότι υπάρχει επιστημονική συναίνεση σχετικά με την ασφάλεια των γενετικά τροποποιημένων τροφών.
Η οργάνωση λέει ότι επειδή δεν υπάρχει πραγματική συναίνεση, οι αποφάσεις σχετικά με το μέλλον των τροφίμων και της γεωργίας δεν θα πρέπει να βασίζονται σε παραπλανητικές γνώμες που ισχυρίζονται ότι υπάρχει« επιστημονική συναίνεση " για την ασφάλεια των ΓΜΤ.
Από την άλλη πλευρά, το Συμβούλιο Βιοτεχνολογίας λέει ότι συντριπτικά στοιχεία οδηγούν στην ασφάλεια των εν λόγω καλλιεργειών.
Το ENSSER είπε ότι σε μια συνολική ανασκόπηση των μελετών διατροφής των ζώων με γενετικώς τροποποιημένες καλλιέργειες δείχνουν ότι ορισμένες ποικιλίες γενετικά τροποποιημένων προϊόντων (κυρίως καλαμπόκι και σόγια ) είναι όσο ασφαλές και θρεπτικές όσο οι αντίστοιχες συμβατικές, μη γενετικά τροποποιημένες.
Οι επιστήμονες είπαν ότι η ανασκόπηση διαπίστωσε επίσης ότι οι περισσότερες μελέτες καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι τα γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα ήταν τόσο ασφαλή και θρεπτικά, όπως εκείνα που λαμβάνονται από συμβατική καλλιέργεια. Αλλά είπε ότι αυτά τα σχόλια έγιναν από τις εταιρείες βιοτεχνολογίας ή τους συνεργάτες τους, οι οποίοι είναι επίσης υπεύθυνοι για την εμπορική παραγωγή και την εμπορία των ΓΤ φυτών.
Οι επιστήμονες πρόσθεσαν ότι μια άλλη αναθεώρηση διατροφής των ζώων που δείχνουν ότι τα γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα είναι ασφαλή, περιλαμβάνουν μελέτες που βρήκαν σημαντικές διαφορές στα ζώα που τρέφονται με ΓΤΤ. Το ENSSER ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχουν επιδημιολογικές μελέτες που διερευνούν πιθανές επιδράσεις της κατανάλωσης γενετικά τροποποιημένων τροφίμων στην υγεία του ανθρώπου και υποστηρίζει ότι είναι ψευδής το γεγονός ότι υπάρχει συναίνεση μεταξύ των επιστημονικών και κυβερνητικών φορέων ότι τα γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα είναι ασφαλή, ή ότι δεν είναι πιο επικίνδυνα από μη γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα. " Μια δήλωση από το διοικητικό συμβούλιο της Αμερικανικής Ένωσης για την Πρόοδο της Επιστήμης ( AAAS ) που επιβεβαιώνει την ασφάλεια των γενετικά τροποποιημένων καλλιεργειών, δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι αντιπροσωπεύει την άποψη των μελών του AAAS στο σύνολό του και αμφισβητήθηκε σε μια ανοικτή επιστολή από μια ομάδα 21 επιστημόνων, συμπεριλαμβανομένων πολλών μακροχρόνια μελών του AAAS."
" Αυτό το επεισόδιο υπογράμμισε την έλλειψη συναίνεσης μεταξύ των επιστημόνων για την ασφάλεια των ΓΤ οργανισμών." Η ομάδα πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει συναίνεση σχετικά με τους περιβαλλοντικούς κινδύνους των γενετικά τροποποιημένων καλλιεργειών και των διεθνών συμφωνιών , συμπεριλαμβανομένου του «Cartagena Protocol and Codex Alimentarius» , οι οποίες απαιτούν μια προσεκτική προσέγγιση και παρουσιάζουν εκτεταμένη αναγνώριση των κινδύνων που εγκυμονούν τα γενετικώς τροποποιημένα τρόφιμα και καλλιέργειες .
Το ENSSER συμπλήρωσε ότι εάν η εισαγωγή των γενετικά τροποποιημένων καλλιεργειών και τροφίμων στη διατροφή του ανθρώπου και των ζώων θα πρέπει να συνεχιστεί , και εάν οι κίνδυνοι είναι αποδεκτοί ή όχι , είναι αποφάσεις που αφορούν τις κοινωνικοοικονομικές ανάγκες πέρα από το πεδίο εφαρμογής του στενού επιστημονικού διαλόγου, αλλά πρόσθεσε ότι οι αποφάσεις πρέπει να λαμβάνονται με την υποστήριξη ισχυρών επιστημονικών στοιχείων .
Ωστόσo , ο Δρ Julian Little, πρόεδρος του συμβουλίου της Γεωπονικής Βιοτεχνολογίας δήλωσε ότι οι βιοτεχνολογικές καλλιέργειες είναι από τα πιο εκτενώς δοκιμασμένα τρόφιμα στην ιστορία της ασφάλειας των τροφίμων.
"Το 2010, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα, βάσει 130 ερευνητικών έργων που περιλαμβάνουν 500 ανεξάρτητες ομάδες, στο γεγονός ότι «δεν υπάρχουν επιστημονικά αποδεικτικά στοιχεία που συνδέουν τους ΓΤΟ με υψηλότερο κίνδυνο για το περιβάλλον ή την ασφάλεια τροφίμων και ζωοτροφών σε σχέση με τα συμβατικά φυτά και οργανισμούς.»
"Αυτό το έτος , το όργανο εκπροσώπησης των εθνικών ακαδημιών της επιστήμης των κρατών μελών της ΕΕ συμφώνησε, λέγοντας ότι " δεν υπάρχει επικυρωμένη απόδειξη ότι οι γενετικά τροποποιημένες καλλιέργειες έχουν μεγαλύτερες αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία και το περιβάλλον " σε σχέση με άλλες καλλιέργειες που παράγονται με τεχνικές αναπαραγωγής των φυτών.
"Υπολογίζεται ότι περίπου 3 τρισεκατομμύρια γεύματα που περιέχουν γενετικώς τροποποιημένα συστατικά έχουν φαγωθεί σε όλο τον κόσμο τα τελευταία 13 χρόνια χωρίς μία περίπτωση επίπτωσης της υγείας . Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δήλωσε ότι : « Δεν έχουν επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία ως αποτέλεσμα της κατανάλωσης των τροφίμων αυτών από το γενικό πληθυσμό στις χώρες όπου έχουν εγκριθεί».
"Αυτό υποστηρίζεται και από τις ρυθμιστικές αρχές των κυβερνήσεων σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένου του FSA του Ηνωμένου Βασιλείου, το οποίο έχει την ευθύνη για την προστασία των καταναλωτών και του περιβάλλοντος. Οι επιστήμονες σε αυτές τις ανεξάρτητες οργανώσεις εκφράζουν την πεποίθηση ότι οι διαθέσιμες γενετικά τροποποιημένες καλλιέργειες μέχρι σήμερα, είναι εξίσου ασφαλείς με τα συμβατικά φυτά και τα τρόφιμα.
"Η συντριπτική πλειοψηφία των στοιχείων επισημαίνουν την ασφάλεια των καλλιεργειών αυτών."
Share this:
Πηγή: