Ημ/νία: 06/07/2016

Δράση ενίσχυσης γενετικών πόρων στην κτηνοτροφία

Δράση ενίσχυσης γενετικών πόρων στην κτηνοτροφία

Στο ΦΕΚ (Β' 1994) δημοσιεύεται ο καθορισμός πλαισίου εφαρμογής της Δράσης 10.2.1, «Γενετικοί Πόροι στην κτηνοτροφία», του Υπομέτρου 10.2, Μέτρο 10, του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020. Σύμφωνα με όσα αναφέρει η απόφαση που υπογράφει ο Αναπληρωτής υπουργός ΑΑΤ, κ. Μ. Μπόλαρης, οι ενισχύσεις που θα δοθούν κυμαίνονται από 22 ευρώ το κεφάλι (αίγες), έως 200 ευρώ το κεφάλι (ιπποειδή). Στη δράση του νέου ΠΑΑ εντάσσονται πλέον και οι φυλές εγχώριων χοίρων που θα επιδοτούνται με 100 ευρώτο κεφάλι. Εφαρμοστική ΚΥΑ που θα καθορίζει περαιτέρω λεπτομέρειες εφαρμογής του προγράμματος θα προηγηθεί της πρόσκλησης για την οποία δεν έχει τεθεί επί του παρόντος κάποιο χρονοδιάγραμμα έκδοσης, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου, της πρόσκλησης που αναμένεται να εκδοθεί από το τμήμα Γενετικής Βελτίωσης της Δ/νσης Διαχείρισης Ζωικών Γενετικών Πόρων ) και για την οποία δεν έχει καθοριστεί το ακριβές χρονοδιάγραμμα θα προηγηθεί μια εφαρμοστική ΚΥΑ που θα καθορίζει περαιτέρω λεπτομέρειες εφαρμογής της δράσης.

Με βάση όσα προβλέπει η σχετική απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάρκου Μπόλαρη, το ύψος των επιλέξιμων δαπανών, διαμορφώνεται σε ετήσια βάση για κάθε χρόνο εφαρμογής του προγράμματος ως εξής (σε παρένθεση οι φυλές που ενισχύονται ανά είδος ζώου):

ΒΟΟΕΙΔΗ Έως 40 ευρώ/ζώο/έτος (Βραχυκερατική, Κατερίνης, Συκιάς, Εγχώριος Βούβαλος, Ασπρόμαυρη, Ασπροκόκκινη, Ελληνική Κόκκινη, Ελληνική Ξανθόχρωμη)

ΑΙΓΕΣ Έως 22 ευρώ/ζώο/έτος (Σκοπέλου)

ΠΡΟΒΑΤΑ Έως 22 ευρώ/ζώο/έτος (Καραγκούνικη, Μυτιλήνης (Λέσβου), Σφακίων, Καρύστου, Φριζάρτα (Άρτας), Ορεινό Ηπείρου, Σερρών, Χίου, Κεφαλληνίας, Καλαρρύτικη, Πηλίου, Γλώσσας Σκοπέλου, Θράκης, Σκύρου, Κατσικά Ιωαννίνων, Σαρακατσάνικη, Άργους, Κύμης, Ζακύνθου, Φλώρινας - Πελαγονίας, Αγρινίου)

ΧΟΙΡΟΙ Έως 100 ευρώ/ζώο/έτος (εγχώριος χοίρος)

ΙΠΠΟΕΙΔΗ Έως 200 ευρώ/ζώο/έτος (Σκύρου, Πηνείας, Μεσσαρά Κρήτης, Θεσσαλίας, Πίνδου)

*όπως αναφέρεται στο ΦΕΚ η ασπρόμαυρη και ασπροκόκκινη φυλή αγελάδων είναι προσαρμοσμένες ελληνικές φυλές που προέρχονται από φυλές αγελάδων Holstein.

Σύμφωνα με το Άρθρο 4 της απόφασης, γεωγραφικό πεδίο εφαρμογής είναι όλη η xώρα, ενώ τομείς παρέμβασης: τοπικές - εγχώριες και προσαρμοσμένες φυλές ζώων, όπως εμφανίζονται στον ακόλουθο πίνακα:

Άρθρο 5 - Επιλέξιμες Ενέργειες και ποσοστά στήριξης.

Ορίζονται ως επιλέξιμες ενέργειες της Δράσης 10.2.1 τα ακόλουθα:

1. Η συλλογή - τήρηση στοιχείων γενεαλογίας των ζώων και καθιέρωση - διατήρηση γενεαλογικών βιβλίων και μητρώων, με ποσοστό στήριξης 100%.

2. Ο ατομικός έλεγχος της ποιοτικής και ποσοτικής

απόδοσης των ζώων, με ποσοστό στήριξης 70%, εξαιρουμένων των δαπανών που αφορούν ελέγχους που διενεργεί ο ιδιοκτήτης.

3. Η ενημέρωση των κτηνοτρόφων για τη διάδοση και χρήση του κατάλληλου για την κάθε περιοχή ζωικού γενετικού υλικού, με ποσοστό στήριξης 100%. Η ενημέρωση θα έχει τη μορφή θεωρητικής και πρακτικής ενημέρωσης των έμμεσα ωφελούμενων κτηνοτρόφων από την υλοποίηση της Δράσης του δικαιούχου και θα αφορά:

Στη διάδοση του κατάλληλου για την κάθε περιοχή ζωικού γενετικού υλικού
Στη σωστή διαχείριση των ποιμνίων και αγελών
Σε οργανωτικά θέματα για την εφαρμογή της Δράσης
Τα σεμινάρια και οι ημερίδες θα πραγματοποιούνται μέχρι τρεις φορές ανά έτος και ανά δικαιούχο και μπορούν να λάβουν μέρος και στα πλαίσια Ζωοτεχνικών εκθέσεων.

4. Ο γονοτυπικός έλεγχος των ζώων, με ποσοστό στήριξης 100%, ο οποίος γίνεται προκειμένου να εντοπισθούν τα γονίδια που θέτουν σε κίνδυνο τη διατήρηση και αξιοποίηση της φυλής και να αποκλείονται από την αναπαραγωγή ώστε να μειωθεί η συχνότητα τους στον εκτρεφόμενο πληθυσμό.

Ο γονοτυπικός έλεγχος των ζώων της, παραγράφου 4 του άρθρου 5 της παρούσας απόφασης, θα γίνεται με συγκεκριμένο ποσοστό γονοτύπισης ανά έτος εφαρμογής, λαμβάνοντας υπόψη τον πληθυσμό των ζώων, τη διάρκεια υλοποίησης της Δράσης και τα ιδιαίτερα αναπαραγωγικά και γενετικά χαρακτηριστικά της φυλής.

Άρθρο 6 - Δικαιούχοι των Ενεργειών Στήριξης - Όροι επιλεξιμότητας

Δικαιούχοι των ενεργειών στήριξης είναι:

Αναγνωρισμένοι φορείς αναπαραγωγής καθαρών φυλών σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, καθώς και Ομάδες Παραγωγών, και Συνεταιρισμοί και λοιπά συλλογικά νομικά πρόσωπα που διαθέτουν νομική υπόσταση και ασκούν κτηνοτροφικές δραστηριότητες οι ίδιοι ή/και τα μέλη τους.

Επιπλέον ισχύουν τα παρακάτω:

1. Η δράση εφαρμόζεται στις φυλές αγροτικών ζώων του Πίνακα του άρθρου 4 της παρούσας (βλέπε σχετικό ΦΕΚ)

2. Η υλοποίηση της Δράσης, για την οποία ενισχύεται ο δικαιούχος, δεν πρέπει να χρηματοδοτείται και από άλλη εθνική ή κοινοτική πηγή.

Μπορείτε να διαβάσετε εδώ ολόκληρη την απόφαση του σχετικού ΦΕΚ
Share this:
Πηγή: