Ημ/νία: 16/04/2014

Αυστηρά μέτρα αντιμετώπισης ζωονόσων και παρασίτων

Αυστηρά μέτρα αντιμετώπισης ζωονόσων και παρασίτων

Νέα μέτρα για την πρόληψη και την αντιμετώπιση κρουσμάτων ασθενειών των ζώων, όπως η αφρικανική πανώλη των χοίρων, καθώς και για τον περιορισμό της εισόδου επικίνδυνων νέων παρασίτων στην ΕΕ, εγκρίθηκαν από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την Τρίτη 15 Απριλίου.
Τα δύο σχέδια κανονισμών που εγκρίθηκαν συγχωνεύουν περίπου 50 διαφορετικούς νομοθετικούς κανόνες, επικαιροποιώντας τους ώστε να λάβουν υπόψη τις πρόσφατες επιστημονικές και τεχνολογικές εξελίξεις.

Έμφαση στην πρόληψη

Οι νέοι κανόνες για τις ασθένειες των ζώων αυξάνουν την έμφαση στην πρόληψη, για παράδειγμα με καλύτερη κτηνοτροφία και πιο υπεύθυνη χρήση των κτηνιατρικών φαρμάκων, και εξουσιοδοτούν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να λάβει επειγόντως μέτρα για την αντιμετώπιση κρουσμάτων ασθενειών που έχουν σημαντικές επιπτώσεις στη δημόσια υγεία και τη γεωργική παραγωγή, όπως ο καταρροϊκός πυρετός του προβάτου, η αφρικανική πανώλη των χοίρων ή η γρίπη των πτηνών .

«Μια ελεύθερη αγορά στον τομέα των ζώντων ζώων δεν θα πρέπει να σημαίνει μια ελεύθερη αγορά στις νόσους. Η εξάπλωση των ασθενειών των ζώων αποτελεί μείζονα απειλή για τη δημόσια υγεία. Επομένως, πρέπει να τεθούν σε εφαρμογή αυστηρότερα μέτρα ελέγχου και πρόληψης σε επίπεδο ΕΕ και ειδικότερα για το φλέγον ζήτημα της ανθεκτικότητας στα αντιβιοτικά», δήλωσε η εισηγήτρια της έκθεσης για τις ασθένειες των ζώων, Marit Paulsen (Φιλελεύθεροι, Σουηδία). Η έκθεσή της εγκρίθηκε με 570 ψήφους υπέρ, 63 κατά και 19 αποχές .

Το κείμενο που εγκρίθηκε αναφέρει επίσης πως οι φορείς εκμετάλλευσης ζώων θα πρέπει να υπόκειται σε επισκέψεις από κτηνίατρο στις εγκαταστάσεις τους με σκοπό να σταματήσει τις αναδυόμενες ασθένειες από τη διάδοση μέσω της Ένωσης. Οι ευρωβουλευτές θέλουν επίσης τα κράτη μέλη να θεσπίσουν υποχρεωτικά συστήματα καταγραφής των αδέσποτων ζώων, τα οποία είναι συχνά υπεύθυνα για τη μετάδοση ασθενειών των ζώων, έως τον Ιανουάριο του 2018.

Αποτελεσματικότεροι κανόνες κατά της εξάπλωσης των επιβλαβών οργανισμών

Για να περιοριστεί η υψηλή εισροή παρασίτων που προέρχονται από την αύξηση του εμπορίου και την κλιματική αλλαγή, να περιοριστεί η εξάπλωσή τους και να εξαλειφθούν τα πιο επικίνδυνα, το Ευρωκοινοβούλιο επιμένει στην καλύτερη πρόληψη, π.χ. μέσω εκστρατειών ευαισθητοποίησης και κατάρτισης, πιο αποτελεσματικούς κανόνες για τις εισαγωγές φυτών και καλύτερη πληροφόρηση σχετικά με τα αναδυόμενα φυτό παράσιτα σε τρίτες χώρες.

Ωστόσο, οι ευρωβουλευτές καταψήφισαν την πρόταση που έγινε από την Επιτροπή Γεωργίας να αντικατασταθεί η σημερινή μαύρη λίστα φυτών και φυτικών προϊόντων από ορισμένες χώρες ή περιοχές στις οποίες απαγορεύεται η είσοδος στην ΕΕ, με θετικό κατάλογο, δηλαδή με κατάλογο των χωρών και των προϊόντων που δεν ενέχουν σημαντικό κίνδυνο για τη γεωργία της ΕΕ και, συνεπώς, μπορούν να εισάγονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Η ΕΕ είναι πάντα ένα παράδειγμα ενός ανοικτού εμπορικού συστήματος. Η αλλαγή της φιλοσοφίας για τις εισαγωγές των φυτών στην ΕΕ θα αποτελούσε παραβίαση των κανόνων του διεθνούς εμπορίου και θα οδηγήσει σε αντίποινα από τους εμπορικούς εταίρους μας, τα οποία θα μπορούν να έχουν αρνητικό αντίκτυπο στην απασχόληση», δήλωσε ο Hynek Fajmon (Συντηρητικοί, Τσεχία), εισηγητής για τα παράσιτα των φυτών. Η έκθεσή του εγκρίθηκε με 478 ψήφους υπέρ, 146 κατά και 24 αποχές .

Τα επόμενα βήματα

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε σε πρώτη ανάγνωση τα νομοσχέδια, προκειμένου να εδραιώσει το έργο μέχρι στιγμής και να τα παραδώσει στο επόμενο Ευρωκοινοβούλιο. Αυτό εξασφαλίζει ότι οι νεοεκλεγείς βουλευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τον Μάη μπορούν να βασιστούν στο έργο που επιτελέστηκε κατά τη διάρκεια της τρέχουσας περιόδου.
Share this:
Πηγή: