Ημ/νία: 18/01/2017

Ασθένεια τρεμάμενων χοίρων:Βρέθηκε ο υπεύθυνος ιός

Ασθένεια τρεμάμενων χοίρων:Βρέθηκε ο υπεύθυνος ιός

Ερευνητές της Πανεπιστημιακής Κλινικής Χοίρων, του Ινστιτούτου Ιολογίας και του Ινστιτούτου Παθολογίας και Κτηνιατρικής στο Vetmeduni της Αυστρίας, κατόρθωσαν να καταλάβουν την αιτία των "τρεμάμενων χοίρων", που εμφανίζεται σε νεογέννητους χοίρους. Αναφορές για την εν λόγω "συμπεριφορά", υπάρχουν ήδη από το 1920, αλλά μόλις πρόσφατα έγινε αντιληπτό πως η αιτία πρόκλησης οφείλεται σε έναν άγνωστο, μέχρι πρότεινος, ιό.

Αυτός ο, δυνητικά απειλητικός για τη ζωή των χοίρων, ιός, απομονώθηκε από ασθενή ζώα φαρμών της Αυστρίας, με τη χρήση ειδικά σχεδιασμένου τεστ. Αυτού του είδους ο ιός ανήκει στους λεγόμενους άτυπους ιούς των χοίρων, και πιο συγκεκριμένα στην οικογένεια pestivirus. Αν και αυτή η οικογένεια ιών θεωρούνταν μία πιθανή αιτία για την εν λόγω ασθένεια (συνδυαστικά και με άλλους παθογόνους ιούς), δεν υπήρχαν αποδείξεις. Παρ' όλα αυτά, κατέστη δυνατό να αναγνωριστούν περαιτέρω στελέχη αυτών των ιών και να αναπτυχθούν νέες δοκιμές, μέσω μοριακών μεθόδων όπως η αλυσιδωτή αντίδραση πολυμεράσης, για την ανίχνευσή τους.

Η διαδικασία ανίχνευσης επιβεβαίωσε όχι μόνο την παρουσία του ιού σε υψηλούς αριθμούς στους νοσούντες χοίρους, αλλά ακόμη και και στο σάλιο και στο σπέρμα των ώριμων χοίρων.

Σε άλλες ειδήσεις, επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Ινστιτούτου Roslin του Εδιμβούργου, δημιούργησαν αρσενικούς χοίρους, οι οποίοι θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν προκειμένου να παραχθεί σπέρμα που θα περιέχει ένα συγκεκριμένο γενετικό σχεδιάγραμμα. Με τον τρόπο αυτόν, θα μπορούσαν να παραχθούν βλαστικά κύτταρα από αρσενικούς χοίρους με τα επιθυμητά χαρακτηριστικά, όπως η μεγαλύτερη ανθεκτικότητα σε ασθένειες. Σύμφωνα με τον κ. Bruce Whitelaw, επικεφαλή της Αναπτυξιακής Βιολογίας του Ινστιτούτου Roslin του Εδιμβούργου: "Η εν λόγω μέθοδος, θα μπορούσε να βελτιώσει δραματικά την αποτελεσματικότητα της παραγωγής και της ποιότητας των εκτρεφόμενων χοίρων, καθώς και την ενίσχυση άλλων επιθυμητών χαρακτηριστικώμ, όπως η ανθεκτικότητα σε νοσήματα, των χώων παραγωγής."
Share this:
Πηγή: