Ημ/νία: 20/04/2016

Αποδοτικότητα ζωοτροφών και στρεσογόνοι παράγοντες

Αποδοτικότητα ζωοτροφών και στρεσογόνοι παράγοντες

H ζωοτροφή είναι το μεγαλύτερο κόστος για την παραγωγή χοιρινού κρέατος, ως εκ τούτου, βελτίωνοντας την αποδοτικότητα των ζωοτροφών μπορεί να αυξήσει την παραγωγική κερδοφορία. Επιπλέον, βελτιώνοντας την αποδοτικότητα των ζωοτροφών μπορεί να στηρίξει την ανταγωνιστικότητα της βιομηχανίας, μειώνουν τη ζήτηση στις παγκόσμιες πηγές τροφοδοσίας και συμπληρώνουν την περιβαλλοντική βιωσιμότητα.

Τεράστια άλματα έχουν γίνει για τη βελτίωση της αποδοτικότητας των ζωοτροφών κατά την περίοδο ανάπτυξης επιλέγοντας για τους χοίρους που μεγαλώνουν γρηγορότερα και που έχουν λιγότερο λίπος πίσω. Πρόσφατα, η επιλογή για την αποδοτικότητα των ζωοτροφών έχει επιταχυνθεί με απευθείας μέτρηση της πρόσληψης τροφής και, ως εκ τούτου, της αποδοτικότητας των ζωοτροφών για ζώα που είναι στον πυρήνα πληθυσμώνς αναπαραγωγής. Το ερώτημα κατά πόσον η επιλογή για τα αποτελέσματα της αποδοτικότητας των ζωοτροφών σε χοίρους που είναι λιγότερο δυνατοί και ότι μπορεί να είναι λιγότερο σε θέση να αντιμετωπίσουν τις φυσιολογικές και συμπεριφορές στρες, όμως, συχνά ανακύπτουν. Μετά από όλα, την αύξηση μιας ανοσολογικής απόκρισης και την αντιμετώπιση του στρες απαιτούνται σημαντικές ποσότητες ενέργειας, και για χοίρους που είναι πολύ αποδοτικοίμπορεί να μην έχουν τους πόρους για να εκθέσουν μια αποτελεσματική απάντηση για την αντιμετώπιση.

Επιπλέον, υπάρχουν ανησυχίες ότι οι χοίροι από τις μητρικές τους γραμμές που έχουν επιλεγεί για την αποδοτικότητα της τροφής κατά τη διάρκεια της περιόδου ανάπτυξης-φινίρισματος μπορεί να μην είναι σε θέση να αντέξουν τις προκλήσεις της αναπαραγωγής, της κύησης και της γαλουχίας. Ειδικότερα, τη γαλουχία θέτει υψηλές απαιτήσεις σε ενεργειακές πηγές, οι οποίες δεν μπορούν να έχουν στη διάθεσή τους μια χοιρομητέρα από μια γραμμή που έχει επιλεγεί για την αποδοτικότητα.

Για να αντιμετωπίσουν αυτές και άλλες ερωτήσεις, το 2001, αρχίσαμε αποκλίνουσες γραμμές επιλογής για υψηλή έναντι χαμηλή αποδοτικότητα των ζωοτροφών σε έναν πληθυσμό των καθαρόαιμων χοίρων Yorkshire στο Lauren Christian Χοίρων Ερευνητικό Κέντρο στη Μαδρίτη, Αϊόβα. Το συγκεκριμένο μέτρο της αποδοτικότητας των ζωοτροφών που έχουμε επιλέξει για ήταν υπολειμματική πρόσληψη τροφής κατά την περίοδο αναπτυξης-φινίρισματος. Στο πλαίσιο αυτό, οι στόχοι αυτού του άρθρου είναι:

■ για να εξηγήσει την έννοια της υπολειπόμενης πρόσληψη τροφής ως μέτρο της αποδοτικότητας των ζωοτροφών και τη σημασία της

■ για να συζητήσουν πώς η επιλογή για την αποδοτικότητα των ζωοτροφών με βάση RFI επιπτώσεις ικανότητά ανάπτυξης του χοίρου για να αντιμετωπίσει τις φυσιολογικές και συμπεριφορικές στρες

■ για να συζητήσουν τις επιπτώσεις της επιλογής για απόδοση κατά την περίοδο ανάπτυξης-φινίρισματος στην αναπαραγωγική απόδοση μιας χοιρομητέρας

Μεγάλο μέρος της έρευνας που θα περιγραφούν χρηματοδοτήθηκε από μια επιχορήγηση πέντε ετών
από την USDA-Εθνικό Ινστιτούτο Τροφίμων και Γεωργίας, μαζί με επιχορηγήσεις από το Εθνικό Συμβούλιο Χοιρινό και την Ένωση Παραγωγών Χοιρινού Αϊόβα.
Share this:
Πηγή: