Ημ/νία: 07/10/2015

Ανησυχία για την οζώδη και στην κεντρική Μακεδονία

Ανησυχία για την οζώδη και στην κεντρική Μακεδονία

Σε αναμμένα κάρβουνα κάθονται οι αγελαδοτρόφοι της Θεσσαλονίκης, μετά την είδηση ότι ο ιός της οζώδους δερματίτιδας των βοοειδών ξέφυγε από τα στενά όρια του νομού Έβρου, ενώ η περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας κατέθεσε αίτημα για προληπτικό εμβολιασμό του ζωικού κεφαλαίου, με 20.000 δόσεις, και εάν δεν γίνει δεκτό από το ΥπΑΑΤ, θα προωθηθεί η προμήθεια εμβολίων ανά περιφερειακή ενότητα με ίδιους πόρους.

Τα πρώτα επιβεβαιωμένα κρούσματα σε Ξάνθη και έπειτα και στην Καβάλα, που οδήγησαν σε θανατώσεις δύο κοπαδιών με βοοειδή, προκάλεσαν ανησυχία στους παραγωγούς, διότι βλέπουν ότι ο κλοιός, από γεωγραφική άποψη, αρχίζει να σφίγγει και η ασθένεια πλησιάζει όλο και περισσότερο στην περιοχή όπου αναπτύσσουν τις εκτροφές τους.

«Πάνω από το 40% - 50% της εγχώριας παραγωγής γάλακτος προέρχεται από εκτροφές της Κεντρικής Μακεδονίας και είναι προφανές πως εάν η οζώδης δερματίτιδα φτάσει και στην περιοχή μας το πρόβλημα που θα προκύψει θα είναι τεράστιο, γιατί με ό,τι ισχύει σήμερα θα τεθεί και θέμα με τη δυνατότητα κάλυψης των αναγκών της εφοδιαστικής αλυσίδας σε γάλα», εξήγησε στο Agronews ο κ. Γιώργος Κεφαλάς, πρόεδρος του πανελλήνιου συλλόγου αγελαδοτρόφων, προσθέτοντας ότι είναι κρίσιμο να «ορθωθεί» ένα τείχος αναχαίτισης του ιού, μέσω εμβολιασμών, ώστε να προστατευτεί ο πολύτιμος ζωικός πόρος της περιοχής.

«Πρόκειται για επικίνδυνη ασθένεια και πρέπει να γίνει άμεσα προληπτικός εμβολιασμός για να μην έχουμε προβλήματα. Δεν υπάρχει εμπειρία στην Ευρώπη, καθώς ο ιός μας ήλθε από την Αφρική και για αυτό καλά θα είναι να τον σταματήσουμε εν τη γενέσει του» τόνισε ο έμπειρος αγελαδοτρόφος, χαρακτηρίζοντας «πολλή βαριά τα μέτρα» που προβλέπονται σε περίπτωση διαπίστωσης έστω και ενός κρούσματος στο κοπάδι, διότι «σε υποχρεώνουν να θανατώσεις ολόκληρη την εκτροφή». Στο σημείο αυτό πάντως ο κ. Κεφαλάς κατέστησε απολύτως σαφές πως δεν τίθεται ζήτημα δημόσιας υγείας, καθώς ο ιός δεν μεταφέρεται στους ανθρώπους και πως αναμένει, πιθανώς την ερχόμενη εβδομάδα, να εκδοθεί από την Ε. Ε. σχετική απόφαση η οποία θα θέτει σε πιο συγκροτημένη βάση την όλη διαδικασία του προληπτικού εμβολιασμού, μια και σήμερα η καραντίνα που τον συνοδεύει είναι αυστηρή.

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει, όμως και ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας, Γιάννης Ταχματζίδης, ο οποίος δήλωσε ότι εδώ και δέκα μέρες συνεργεία της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας σε όλες τις περιφερειακές ενότητες και όχι μόνο στη Θεσσαλονίκη, έχουν ξεκινήσει σαφάρι ελέγχων σε όλες τις σταβλικές εγκαταστάσεις.

«Οι έλεγχοι είναι πολύ αυστηροί και λεπτομερείς και ευτυχώς μέχρι σήμερα δεν έχουμε κανένα κρούσμα στην περιοχή μας. Είναι πάντως ανησυχητικό ότι η νόσος εξαπλώνεται και πρέπει να ληφθούν μέτρα. Μας ανησυχεί. Εμείς θα συνεχίσουμε με αμείωτη ένταση του ελέγχους κάθε εβδομάδα, αλλά δεν αρκεί», είπε ο κ. Ταχματζίδης.

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, ανέφερε ο ίδιος έστειλε ήδη αίτημα στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, για να δοθεί η άδεια έναρξης των προληπτικών εμβολιασμών ώστε να αποτραπεί η είσοδος της οζώδους δερματίτιδας στην περιοχή, ζητώντας παράλληλα οδηγίες διαχείρισης του μείζονος προβλήματος για την κτηνοτροφία.

«Ζητήσαμε να μας χορηγηθούν προληπτικά 20.000 εμβόλια για να προχωρήσουμε σε εμβολιασμούς των κοπαδιών σε όλη την Κεντρική Μακεδονία, αλλά ακόμη περιμένουμε. Αν δε μας έρθει η έγκριση μέχρι το τέλος της εβδομάδας, κάθε περιφερειακή ενότητα θα αναλάβει τα έξοδα για την προμήθεια των εμβολίων και θα ξεκινήσει το ταχύτερο ο προληπτικός εμβολιασμός», τόνισε χαρακτηριστικά.

Στενή παρακολούθηση του ζητήματος έχει η Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς βλέπει επιδημία και για αυτό ήδη ετοιμάζεται ευρωπαϊκή οδηγία που θα δίδει τη δυνατότητα λήψης γάλακτος από τα εμβολισμένα ζώα για κατανάλωση, καθώς το γάλα είναι ασφαλές και μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τη γαλακτοβιομηχανία.
Share this:
Πηγή: