Ημ/νία: 15/01/2016

Ανάγκη μείωσης των αντιβιοτικών στα ζώα

Ανάγκη μείωσης των αντιβιοτικών στα ζώα

Αύξηση της τάξης του 22% σημείωσε η πώληση και διανομή αντιβιοτικών στη ζωική παραγωγή το διάστημα 2009-2014, σύμφωνα με έκθεση της Αμερικανικής Υπηρεσίας Τροφίμων Και Φαρμάκων (FDA) που είδε το φως της δημοσιότητας στα τέλη του 2015. Την ίδια ώρα, σύμφωνα με έκθεση της βρετανικής κυβέρνησης, η χρήση των αντιβιοτικών στην κτηνοτροφία τροφοδοτεί την αντοχή των βακτηρίων στα αντιβιοτικά και θα πρέπει να περιοριστεί ή να απαγορευθεί σε αρκετές περιπτώσεις.

Ειδικότερα, απαιτείται παγκόσμια συμφωνία για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της κατάχρησης των αντιβιοτικών στην κτηνοτροφία σημειώνουν οι επιστήμονες της επιτροπής Review on Antimicrobia lResistance, που λογοδοτεί απ’ ευθείας στο Βρετανό πρωθυπουργό στην έκθεση που υπέβαλλαν.

Σύμφωνα με τους ίδιους, η παγκόσμια χρήση αντιβιοτικών κατά την παραγωγή τροφίμων είναι τουλάχιστον εφάμιλλη με εκείνη για την θεραπεία λοιμώξεων στους ανθρώπους, ενώ πολύ συχνά χορηγούνται στα ζώα αντιβιοτικά τα οποία αποτελούν «τελευταία λύση» για τους ανθρώπους. Όπως λοιπόν η κατάχρηση αντιβιοτικών από τους ανθρώπους οδηγεί στην μικροβιακή αντοχή, έτσι και στην κτηνοτροφία η κατάχρηση αντιβιοτικών δημιουργεί προβλήματα.

Σημειώνεται, ότι σύμφωνα με τους ερευνητές για το 2013 στην κτηνοτροφία και τις ιχθυοκαλλιέργειες το 80% όλων των αντιβιοτικών πουλήθηκαν στις ΗΠΑ.

ΕΕ: Επανεξέταση της χρήσης της κολιστίνης στην κτηνοτροφία
Οι ευρωπαϊκές ρυθμιστικές Αρχές επανεξετάζουν τη χρήση στην κτηνοτροφία του τελευταίου αντιβιοτικού που χορηγείται στους ανθρώπους όταν αναπτύξουν αντοχή σε όλα τα άλλα.
Η επανεξέταση της χρήσης της κολιστίνης, όπως λέγεται το αντιβιοτικό, αποφασίσθηκε έπειτα από διεθνείς έρευνες που αποκάλυψαν ότι πολλά βακτήρια μεταλλάχθηκαν ώστε να είναι ανθεκτικά στην κολιστίνη - και επομένως, θανατηφόρα.
Όπως ανακοίνωσε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ), η Ευρωπαϊκή Επιτροπή του ζήτησε να επανεξετάσει τις συστάσεις του για τη χρήση κολιστίνης στα ζώα.
Να σημειωθεί ότι η κολιστίνη χρησιμοποιείται εδώ και μισό αιώνα σε ανθρώπους και ζώα, αλλά την τελευταία δεκαετία έχει αναδειχθεί στη μοναδική λύση που υπάρχει όταν τα βακτήρια γίνουν πολυανθεκτικά, δηλαδή αναπτύξουν αντοχή σε πολλά και διαφορετικά είδη αντιβιοτικών.
Ο ΕΜΑ υπολογίζει ότι η επανεξέταση θα χρειαστεί έξι μήνες για να ολοκληρωθεί.
Share this:
Πηγή: