Ημ/νία: 09/12/2015

2ο Συνέδριο Αγροτικής Ανάπτυξης στην Θεσσαλονίκη

2ο Συνέδριο Αγροτικής Ανάπτυξης στην Θεσσαλονίκη

Τη συνδρομή των τηλεπικοινωνιών στη γεωργία νέας γενιάς, για τη διαμόρφωση μιας αλυσίδας αξίας, υπογράμμισε στο συνέδριο του Economist στη Θεσσαλονίκη ο Innovation, Data and Roaming Director της WIND Hellas Νίκος Μαλλιάκας, υπό την επισήμανση ότι οι παραδοσιακές αγροτικές χώρες είναι αργοί «παίκτες» στον συγκεκριμένο τομέα.
Όπως είπε, η WIND Hellas επενδύει ιδιαίτερα στην οικοδόμηση ενός εκτεταμένου δικτύου απρόσκοπτης πρόσβασης σε όλη την επικράτεια, διαθέτοντας 2,6 δις για τη δημιουργία της αντίστοιχης υποδομής.
Αναφερόμενος στις αγροτικές εφαρμογές του κινητού Μ2Μ, μεταξύ άλλων, μίλησε για έλεγχο και χειρισμό εξοπλισμού, γεωργία ακριβείας, διαχείριση περιβάλλοντος και «έξυπνα» logistics. Ως προς τα κύρια εμπόδια, επισήμανε την περιορισμένη γνώση γύρω από τα οφέλη των εφαρμογών M2M στον αγροτικό τομέα, τον κατακερματισμό της γεωργικής αγοράς και το κόστος των λύσεων M2M λόγω έλλειψης τυποποίησης.

Henk Hogeveen, Καθηγητής, Wageningen University
Τη σημασία της ψηφιακής οικονομίας για τη βιομηχανία μεταποίησης αγροτικών προϊόντων επισήμανε κατά το συνέδριο Αγροτικής Ανάπτυξης του Economist στη Θεσσαλονίκη ο καθηγητής του πανεπιστημίου Wageningen Henk Hogeveen, ο οποίος στάθηκε στα οφέλη της κτηνοτροφίας ακριβείας ή αλλιώς της «έξυπνης» κτηνοτροφίας. Ειδικότερα, μίλησε για βελτίωση της κλίμακας της κτηνοτροφικής παραγωγής αλλά και ταυτόχρονη διασφάλιση μεγαλύτερης φροντίδας της εκάστοτε ζωικής μονάδας, μέσα από την εισαγωγή τεχνολογίας στη διαδικασία.

Δημήτρης Ψαλτόπουλος, Καθηγητής Τμήματος Οικονομικών, Πανεπιστήμιο Πατρών
Τέσσερις συστημικούς παράγοντες που επηρεάζουν την ανάπτυξη του ICT στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις περιέγραψε στην ομιλία του στο συνέδριο του Economist στη Θεσσαλονίκη ο καθηγητής του τμήματος Οικονομικών του Πανεπιστημίου Πατρών Δημήτρης Ψαλτόπουλος. Ειδικότερα, αναφέρθηκε στα «χαμηλότερα οφέλη από αυτά που προσδοκούμε» με υποδομές που υπερβαίνουν τη ζήτηση, στα «υψηλότερα κόστη από τα προσδοκώμενα», στην ελλιπή κατάρτιση που συνοδεύεται από προβληματική αξιολόγηση, και στο επίπεδο ενημέρωσης και σχεδιασμού που κατά τη γνώμη του χρειάζονται πιο συγκεκριμένες κατευθύνσεις.

Κωνσταντίνος Γιαννόπουλος, περιφερειακός Σύμβουλος Κεντρικής Μακεδονίας και Γενικός Διευθυντής της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Θεσσαλονίκης
«Είναι απολύτως απαραίτητο η τεχνογνωσία του κάθε αγρότη ξεχωριστά να μετουσιωθεί μέσω των ομάδων παραγωγών και των συνεταιρισμών σε κινητήριο δύναμη που θα εκτοξεύσει την παραγωγική διαδικασία», διαμήνυσε ο κ. Γιαννόπουλος, υπογραμμίζοντας πως «όλα τα σχέδια και όλες οι αναλύσεις που γίνονται κατά καιρούς υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να ακυρωθούν στην πράξη από την υπερφορολόγηση».
Όπως είπε ο κ. Γιαννόπουλος από το βήμα του Economist στη Θεσσαλονίκη, η ακαθάριστη αξία της φυτικής παραγωγής της Ελλάδας μειώθηκε κατά 17,5% και της ζωικής κατά 12,4%. «Δηλαδή χάσαμε περίπου 1,6 δις ευρώ από την αξία της γεωργικής παραγωγής». Εντελώς αντίθετη είναι η εξέλιξη στον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Στην ΕΕ των 27 κρατών-μελών η ακαθάριστη αξία φυτικής παραγωγής, στο ίδιο διάστημα, αυξήθηκε κατά 20% και της ζωικής κατά 24%, την ώρα που στην Ελλάδα «μόνο στην τριετία 2012-2014 χάσαμε περισσότερα από 320 εκατ. ευρώ από την αξία της γεωργικής μας παραγωγής».

Μιχάλης Στάγκος, Διευθύνων σύμβουλος, MSCOMM, ιδρυτής της Future Agro Challenge και συνιδρυτής της Industry Disruptors
Την «ανακάλυψη και ανάδειξη της αγροτικής καινοτομίας» ανέδειξε ως στόχο από το βήμα του Economist στη Θεσσαλονίκη ο διευθύνων σύμβουλος της MSCOMM Μιχάλης Στάγκος, με όχημα μια πλατφόρμα στήριξης 2.500 χιλιάδων καινοτόμων επιχειρήσεων. Ο κ. Στάγκος επισήμανε ότι το 8,5% του παγκόσμιου ΑΕΠ αφορά αγροτικά προϊόντα, μιλώντας για επενδύσεις ύψους 2,36 δις δολαρίων σε καινοτόμα αγροτικά projects.

Κώστας Σταμούλης, διευθυντής και επικεφαλής του στρατηγικού προγράμματος για ασφάλεια τροφίμων και διατροφή του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) των Ηνωμένων Εθνών
Η διασφάλιση της ασφάλειας τροφίμων και η μετάφραση αυτής σε υγιή διατροφή μέσα σε ένα βιώσιμο περιβάλλον συνιστά τη μεγάλη πρόκληση για την παγκόσμια παραγωγή, όπως την περιέγραψε κατά την ομιλία του στο 2ο συνέδριο Αγροτικής Ανάπτυξης του Economist στη Θεσσαλονίκη ο διευθυντής και επικεφαλής του στρατηγικού προγράμματος για ασφάλεια τροφίμων και διατροφή του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) των Ηνωμένων Εθνών Κώστας Σταμούλης.
Ο κ. Σταμούλης παρέθεσε στοιχεία σύμφωνα με τα οποία σήμερα περισσότεροι από 795 εκατ. άνθρωποι υποφέρουν από χρόνια πείνα. Στον αντίποδα, περίπου 1,9 δις άνθρωποι είναι υπέρβαροι, 600 εκατ. εκ των οποίων είναι παχύσαρκοι.

Θεοδόσιος Σταϊκόπουλος, Διευθύνων σύμβουλος για Ελλάδα & Κύπρο, Βοσνία, ΠΓΔΜ, Μαυροβούνιο και Αλβανία, IFCO Systems Hellas
Τα χαρακτηριστικά της μελλοντικής εφοδιαστικής αλυσίδας περιέγραψε σε ομιλία του στο 2ο Συνέδριο Αγροτικής Ανάπτυξης του Economist στη Θεσσαλονίκη ο διευθύνων σύμβουλος για Ελλάδα & Κύπρο, Βοσνία, ΠΓΔΜ, Μαυροβούνιο και Αλβανία της IFCO Systems Hellas Θεοδόσιος Σταϊκόπουλος, υπογραμμίζοντας τη σημασία των logistics για την οικονομική ανάπτυξη. Μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε σε ένα μοντέλο το οποίο θα στηρίζεται σε πολυδιάστατη πληροφόρηση από πολλαπλούς εταίρους η οποία θα μοιράζεται ανάμεσα στα εμπλεκόμενα μέρη: καταναλωτές, προμηθευτές, κατασκευαστές, παρόχους υπηρεσιών logistics και εμπόρους.
Share this:
Πηγή: